ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2020

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА
боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви


Дорогі брати і сестри!

З великою радістю в серці звертаюсь до всіх Вас словами живого благовістя: Христос Воскрес!

Великі та наповнені любов’ю ці слова, бо сповіщають нині кожному віруючому християнину про подію, яка ще досі не є осяжною для нашого розуму, подію, що дає можливість людині схаменутися від гріха і відчути присутність Воскреслого Переможця смерті зовсім поруч.

Наше усвідомлення Христового Воскресіння як колосальної миті торжества добра і правди мимоволі переносить у ті години, коли Спасителя поховали в печері та привалили до гробу камінь. Матір Христова й, очевидно, налякані апостоли затихли в нерозумінні, вони міркували, згадували й відтворювали у своїй пам’яті всі слова, настанови, чудеса і хвилини розмов із Божественним Вчителем... Десь глибоко, шукаючи світло серед темряви у своїй свідомості, вони, мабуть, думали: «А що ж далі? Невже це кінець?» Але це був тільки початок звершення надії всього людства.

Недалекий світанок, що наступив на третій день після Христового погребіння, змінює історію Всесвіту. Ангели Небесні, які зійшли на землю, сповістили про неймовірне. Мить Господнього Воскресіння з мертвих руйнує гріх, прокляття та найголовніше – смерть, водночас відкриває ворота Царства Блаженного для всіх, хто цього прагне.

Велика й дійсно неосяжна любов Божа до невдячної та злобливої людини. Здається, справедливо й неосудно було б знищити рід людський за те, що творіння Неба відправило самого Сина Божого на ганебну й жорстоку смерть. Але саме через Воскресіння Господнє бачимо іншу дію Творця стосовно людини.

Воскресіння Христове – це наша можливість бути вічно перед Божим обличчям і в Його радості.

Воскресіння Христове – це спроможність людини прийняти й поселити Бога у своєму серці.

Воскресіння Христове – це абсолютна й незрозуміла для людини справедливість Неба, це фундамент нашої віри й сподівання, бо за словами святителя Луки, Кримського архієпископа, "Якби Христос не воскрес, у що б ми тоді вірили? Віра б наша в Нього була даремною та безнадійною."

У святі пасхальні дні нас по-особливому зігріває милість і благодать Господа Христа. Його Світле Воскресіння вкотре нагадує людині про можливість і надію на щасливе життя у вічності, але, щоб отримати таке велике блаженство, ми повинні пройти шляхом терпіння, смирення й любові до ближнього. Це дорога боротьби проти гріха та набуття особистого духовно-морального самовдосконалення. Важко йти таким шляхом, але ж наскільки нелегкою була дорога Христа від втілення до славного Воскресіння? І пройшов цей важкий шлях Спаситель заради того, аби нам було набагато легше здобути життя вічне.

Наш світ земний у сьогоденні переживає нелегкі дні. Ми бачимо нелегку, смертоносну епідемію не просто на окрему державу чи групу людей, а на все людство. Отже, кожен і всі разом повинні замислитись над тим, як і чим живемо.

В історії земного існування є випадки світових пошестей, епідемій та ряду інших подій, що несли велику загрозу. Завжди надавала велику поміч посилена, спільна молитва, а ще покаяння як єдиний спосіб примирення творіння з Творцем.

Так і сьогодні, світ повинен розчулити свої серця перед Воскреслим із мертвих, переглянути мораль свого існування, повернути лице до Творця та звернутись до Нього в молитві. Це обов’язково виправить складну й згубну ситуацію.

Пророк XX століття, святитель Миколай Сербський пише: "Христос є незрівнянний і найбільший лікар в історії людства, бо Він дав людям ліки проти хвороби всіх хвороб, тобто проти гріха, з якого народжуються всі інші хвороби й всі інші страждання людські, і душевні, і тілесні. Ці ліки – Він Сам, воскреслий і живий Господь."

Перебуваючи на вимушеному фізичному карантині, кожен із нас має велику можливість подивитись на своє життя, відношення до Бога, рідних та друзів. Маємо достатньо часу, аби духовно збагатитись, приділити увагу духовному та правильному.

Господь допомагає нам сьогодні, як ніколи, відчути цінність кожного прожитого дня. Ми почали свідомо розуміти, наскільки важливо нам бути у храмі, спільно молитись, мати можливість доторкнутись до святинь і найголовніше – раптово не стати перед Богом без покаяння та прийняття святих Тіла й Крові Господніх.

Наша Українська Православна Церква та її Житомирська єпархія посилили молитви до Бога з проханнями про припинення світової пандемії. Ми щиро просимо в Неба швидкого одужання для хворих, мужності та витривалості медичним працівникам, усім здоров'я й довголіття.

Наша єпархія, окрім духовної підтримки, усіма можливостями допомагає в боротьбі проти епідемії нашим лікарям та медустановам, ми долучаємось до благодійності та закликаємо робити це всіх. Лише спільною молитвою і взаємодопомогою можна побороти будь-які випробування та години лихоліття. Водночас свято віримо й покладаємо надію на Небесного Лікаря Христа Спасителя.

У світлі й духовно теплі дні Христового Воскресіння, зичу Вам, моя любляча паство, насамперед, міцного здоров’я, стабільно доброго самопочуття, а ще миру в нашій Україні та серед нашого Боголюбивого українського народу. Нехай радість і благодать Великого дня Пасхи Господньої постукає в серце кожного, а Ви з любов’ю і смиренням відчиніть його для Переможця смерті. Будьте духовно багатими та мудрими, тримайтесь віри Христової й все своє життя спрямовуйте до Воскреслого Спасителя, Господа нашого Іісуса Христа!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!
+ НИКОДИМ,
митрополит Житомирський і
Новоград-Волинський.

Пасха Христова,
2020 р. м. Житомир.